Nästan en månad sedan mitt förra lopp. Alldeles för långt tid emellan lopp tycker jag. Malmöloppet gick av stapeln den gångna helgen (10 juni) med start och mål på Tallriken i Pildammsparken. Med andra ord ett stadslopp som är flackt och lättsprungit. Redan innan loppet hade jag en bra uppfattning om banan.

Eftersom Lundaloppet var en liten besvikelse så hade jag som mål att göra betydligt bättre ifrån mig. Jag fick uppgifter om att Malmöloppet bara var 9,7 km, det var det inte utan banan var ganska så exakt 10 km. Jag hade därför till en början ett mål på 46 minuter, men när jag insåg att banan verkligen är 10 km, så justera jag upp målet till en sluttid runt 47 minuter och gärna under.

Jag kom till Pildammsparken cirka en och en halvtimma innan starten. Solen sken, och det var varmt och skönt. Det var inte för varmt utan alldeles lagom. Tallriken i Pildammsparken är lite som en gryta. När nummerlappen var hämtad gick jag en runda på området, besökte bland annat Runners Stores tält och tittade på löparskor. Självklart, Saucony. En halvtimma innan starten började jag varma upp, det blev lite rörelseövningar och några lugna varv runt området. Allt kändes väldigt bra och formen var god.

Fem minuter innan starten tog min position vid startlinjen. Jag var nog lite sent på det, för jag hamnade ganska långt bak i startfältet och det var svårt att ta sig fram på grund av den pågående uppvärmning. Trängde mig i alla fall fram till strax bakom farthållaren för 50 minuter. När startskottet gick av så handlade främst om att ta mig framåt i fältet och kanske ta rygg på någon som höll bra tempo. Första och andra kilometern presterade jag kilometertider under 4:30 och den tredje kilometern strax över 4:30. Det gick med andra ord snabbt. Tappade lite tempo efter den snabba öppningen men det gick så pass snabbt att jag presterade nytt personbästa på halvmilen 22:58. Det är jag riktigt nöjd att nu vara under 23 minuter på halvmilen.

Andra halvan av loppet höll jag ihop det bra. Samtliga kilometertider under 5 minuter och sedan blixtrade jag till då och då, bland annat på den sjunde kilometern då jag presterade runt 4:30 igen. Om första halvan av loppet gick lite i utkanten av city, så gick andra halvan verkligen mitt i smeten (Malmö Live, Lilla torg, Gustav Adolfs torg, Kungsparken och Slottsparken). Med tanke på det fina vädret så var det en fröjd att springa loppet och stora delar av loppet sprangs som tur var i skugga.

Sista biten försökte jag verkligen pressa på för att slå mitt personbästa på milen, men tror att den snabba öppningen tog ut sin rätt. Noterade sluttiden 47:18 i mål och det vill säga ynka fyra sekunder från mitt personbästa. Placerade mig 187 av 713 löpare som gick i mål. Det är värt att notera att jag låg 189 efter halva loppet, med andra ord höll jag placeringen samt plockade två placeringar. Det känns riktigt bra, dessutom personbästat på halvmilen och de snabba första tre kilometerna tar jag verkligen med mig. Jag känner att farten finns i mig, men jag måste bara orka hålla i.

Malmöloppet kommer jag att återkomma till. Bra anordnat och bra utfört. Det enda minuset jag har att ge är att uppvärmningen äger rum mitt i startfältet. Det var svårt att tränga sig framåt under tiden den pågick. Ut med uppvärmningen på fältet och kanske påbörja den lite tidigare.

Nu är jag tävlingsledig några veckor. Egentligen hade jag tänkt springa Blentarpsmilen under midsommarhelgen, men tog ett beslut att inte göra det. Jag vill istället lägga fullt fokus på mitt första ultralopp den 8 juli i Trelleborg. Ni kan inte ana hur taggad och peppad jag är inför detta. Älskar utmaningar och Backyard Ultra Sydkusten (BUS) är verkligen det. Jag är redan i full gång med min planering och mitt upplägg inför loppet. Det finns ett minimum mål som jag har satt upp och det är 50 miles (80 km). Men det skulle vara fantastiskt mäktigt att springa 100 km. Eftersom jag är debutant i dessa sammanhang, så tar jag det lite som det kommer och sedan bestämmer dagsformen en hel del.