I samband med Heleneholms marathon och halvmarathon i Malmö anordnas även ett lopp på distansen 10 km. Samma bana för alla loppen men man springer dem en, två eller fyra gånger. Banan är på gång- och cykelvägar och mestadels i bostadsområden. Med andra ord en bana som är relativt platt och liknar det jag vanligtvis springer. Jag kände därför en stor förhoppning om en bra tid och minst personbästa på milen.

Start och mål för loppet eller loppen är Heleneholms IP strax innan Malmös innersta delar. En idrottsplats med bra faciliteter. Allt var mycket bra anordnat.

Vädret hade mer att önska, det var ihållande regn och ruggigt. Det blev extra uppvärmning för att komma upp i värme. Jag väntade även extra länge med att ta av mig överdragskläderna för att bibehålla värmen.

Fem minuter innan starten ställde jag upp mig vid startlinjen tillsammans med de andra löparna. Kända Henrik Orre som sprang med barn i barnvagn, ställde frågan om någon planerade att springa på 35 minuter för då hängde han gärna på. Herr Orre hade som mål att sätta svenskt rekord med barnvagn, vilket han också gjorde med 33:45. Imponerande!

När startskottet ljöd så satte jag bra fart från första löpsteg för att eventuellt kunna ta rygg på en bra löpare. Första kilometern prestera jag på 4:23. Istället för att ta rygg så tog någon rygg på mig tidigt. Jag fick sedan rygg på en Björnstorpslöpare och höll i över några kilometer. Det gjorde att jag kunde skaka av mig löparen som jag själv hade i rygg. Vid markering 5 km notera jag 23:00 som är nytt personbästa med över 20 sekunder. Redan några kilometer innan anade jag att en bra sluttid var på gång.

Jag fick till slut släppa Björnstorpslöparen och låg sedan själv för ett tag. Sprang om löpare som deltog i marathon- och halvmarathonklassen. Vid 7 km blev jag omsprungen av en löpare i min klass. Jag hetsade inte upp mig över det utan fortsatte att mata på i mitt tempo och höll andra löpare bakom mig. Sista kilometern kände jag mig väl tillfreds och var inte särskilt trött.

Med 100 eller 150 meter kvar känner jag någon som kommer upp i rygg på mig. Det var han som tog rygg på mig tidigt. Han hade legat väntat och på upploppet drog han på och tog sig förbi. Han blev sekunden snabbare än mig. Jag grämer mig fortfarande lite över det och jag skojade ganska friskt med honom i mål.

Så hur gick det då för mig? Jag stoppade min löparklocka i mål på tiden 47:14 (4:43 min/km). Tiden är personbästa på milen med över minuten. Just den tiden blev även den officiella sluttiden för mig. I klassen motion herrar sprang jag in på plats 19 och plats 20 med damerna inräknade.

Jag är ofattbart nöjd med tiden och hela loppet, och hur det utvecklade sig. Dessutom passade loppet mig klockrent som den asfaltslöpare jag är. Det är även skönt att veta att jag kan matcha andra löpare. Med andra ord tar jag med mig mycket positivt från loppet.

Kommande helg är jag tävlingsledig och använder den tiden för att slipa formen inför Lundaloppet den 13 maj. Med bibehålla form hoppas jag att det kan bära långt även där.