Vill man ha ett riktigt bra bröd för sitt aktiva liv, så får man ta saken i egna händer. Det gjorde jag. Jag har testat mängder med ”köpbröd” med bra ingredienser, men antingen är det något saknas eller så är det inte gott. Och det ska vara gott att leva. Därför komponera jag ihop ett eget bröd, baserat på ett gammalt familjerecept för filmjölksbröd. Resultatet blev ”LöparNilles Vinnarlimpa” och nu delar jag med mig av receptet.

Receptet (en limpa)
4,5 dl naturell filmjölk (1,5 % fetthalt)
1 dl mörk sirap
1,5 dl havregryn
2,5 dl grovt rågmjöl
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl Manitoba Cream
1 dl chiafrön
2 tsk bikarbonat
1 tsk brödkrydd
1 dl hasselnötter
1 dl valnötter
1 dl solroskärnor
1 dl russin

Gör så här:

  1. Ställ ugnen på 200 grader (vanlig ugn) eller 180 grader (varmluftsugn).
  2. Hacka hasselnötterna och valnötterna grovt.
  3. Blanda alla ingredienserna ordentligt i en bunke. Degen ska vara kladdig.
  4. Smöra och bröda en avlång bakform.
  5. Häll över degen i formen och jämna till den. Strö över lite havregryn.
  6. Sätt in formen i mitten av ugnen i 45 minuter. Efter ungefär halva tiden, täck formen med ett bakplåtspapper.

Till er som räknar kalorier så är 100 gram ungefär 275 kalorier.

Smaklig spis!