Det är exakt en vecka till jag debuterar som ultralöpare. Det är en sak att vara löpare eller långdistanslöpare, men ultralöpare. Nästa lördag den 8 juli sker i alla fall debuten i Backyard Ultra Sydkusten. Jag är helt novis i dessa sammanhang men jag kommer inte att ge mig i första taget, då jag både är envis och har vinnarskalle.

Upplägget kring ett ”backyard ultra” är att man springer en bana på 6,7 km eller exakt 6706 meter som man måste klara av på max en timma. Detta för att kunna starta nästa varv som startar varje heltimma och står man inte vid startlinjen då så är man utslagen. Det handlar alltså om att orka springa flest varv.

Svenska rekorden för ”backyard ultra” är 33 varv för män och och 31 varv för kvinnor. Då pratar vi distanser över 200 km. Övermäktiga distanser och ungefär så mycket som jag springer under en hel månad.

Det är svårt att veta hur jag kommer att känna mig efter fyra varv (26,8 km) till exempel, då har jag redan tagit mig över min längsta distans (19 km) hittills. Å andra sidan är min längsta distans avverkad i en följd och i 5 minuters tempo. Något sådant tempo kommer jag definitivt inte att hålla under ultraloppet. Jag älskar att analysera och har såklart gjort det kring detta med. Håller jag 6:30-tempo per varv så tar jag mig runt på 43 minuter och har således 17 minuter på mig i varvningsområdet att ”preppa” för nästa varv. Sedan kan jag justera upp eller ned helt efter hur jag känner mig, men jag vill ha minst fem minuter på mig i varvningsområdet och då kan jag ligga i 8:15-tempo för att klara det.

Mål är det som driver mig hela tiden och självklart har jag ett sådant inför ultradebuten. Om jag ser till hur jag har utvecklats som löpare och vad jag har presterat hittills samt till uppläget kring ett ”backyard ultra”, så är mitt huvudmål 50 miles (80,4 km). Det är fin distans för en ultralöpare. Om jag mäktar med mer så är det bara en bonus, till exempel är 15 varv 100 km. Det skulle helt klart vara magiskt!

Jag ser detta som ett äventyr och en utmaning, och jag är mycket där för att se och lära. Det är något med ultralöpning som fascinerar mig. Med det sagt, så kommer jag såklart att genomföra fler ultralopp framledes.

Under hela ultran kommer jag att dela med mig om allt som händer, från mitt första till sista varv. Om ni inte redan följer mig på Instagram så gör det, för där kommer all min rapportering att ske. Och har ni vägarna förbi Trelleborg nästa lördag så får ni gärna komma och heja fram mig varv efter varv.